Drinken tijdens het hardlopen

Tijdens het sporten verliest je lichaam vocht. Niet alleen door zweten, maar ook via uitgeademde lucht. Drinken is dan ook nuttig tijdens het sporten om beter te kunnen presenteren en de negatieve gevolgen van oververhitting op de gezondheid tegen te gaan. Via zweet verlies je bovendien belangrijke elektrolyten (mineralen) als chloride, calcium, magnesium, sodium en kalium. Door tekort aan vocht en elektrolyten functioneren je spieren minder goed, en kun je bijvoorbeeld last krijgen van kramp. Als je het tekort niet tijfig aanvult, kun je uitgedroogd raken.

Moet je altijd drinken tijdens het hardlopen?

De kans op uitdroging is klein als je minder dan een uur rent. Tussendoor drinken is dan niet nodig. Zorg wel dat je voldoende hebt gedronken voor je start. Drink een half uur voor je start 250 tot 500 ml en zorg dat je na afloop voldoende drinkt.

Bij trainingen of wedstrijden die langer duren dan een uur is het van belang dat je ook tijdens het lopen goed drinkt.

Hoeveel moet je nu drinken?

Dit is een van de lastigste vragen. Tijdens het sporten verlies je, zeker bij hoge temperaturen, veel vocht. Vroeger werd geadviseerd om het vocht wat je verliest tijdens inspanning zo veel mogelijk bij te drinken en zo dus met minimaal gewichtsverschil uit je training te komen. De laatste onderzoeken tonen aan dat dit niet nodig is en je ook na inspanning kunt drinken. De vuistregel is om tussen de 400 en 800 milliliter per uur te drinken. Drink regelmatig en vooral ook als je géén dorst hebt.

Wat drink je tijdens het hardlopen?

Bij runs korter dan een uur is water meestal genoeg om je vochttekort aan te vullen. Loop je langer, dan is het belangrijk om ook elektrolyten aan te vullen, bijvoorbeeld met een speciale sportdrank. Drink je alleen water, dan verdwijnt het dorstgevoel te snel en loop je het risico dat je vervolgens te weinig drinkt. Ook is het zo dat water het verlies aan mineralen niet aanvult.

Hoe neem ik water mee tijdens het hardlopen?

Een handfles is een goede optie voor de mensen die een snellere duurloop willen doen. Dit is een fles met een handgreep waardoor deze als het ware om je hand schuift. Je hoeft de fles dan niet krampachtig vast te blijven houden tijdens het hardlopen.

Drinkgordels zijn ook een goede optie, ze hebben een hoog draagcomfort en de flesjes zijn makkelijk te bedienen tijdens het hardlopen. Afhankelijk van het soort zit er een handig zakje bij voor wat persoonlijke spullen zoals een sleutel en wat geld.

Voor lange duurlopen zijn er de rugzakken met of zonder een drinkzak.

0